Preprečite trebušne krče pri dojenčku

Preprečite trebušne krče pri dojenčku

4. avgusta 2022

Ena najpogostejših tegob, ki se pojavi pri novorojenčkih, so trebušni krči oziroma kolike. Novopečenim staršem predstavljajo pravo nočno moro, saj ni hujšega kot gledati lastnega otroka, ko trpi, mi pa mu ne znamo pomagati.

Trebušni krči se pojavijo pri enem od petih novorojenčkov. Pri 20 odstotkih dojenčkov se pojavijo že v prvih tednih po porodu, izzvenijo pa običajno po približno treh mesecih.

Krožijo miti, da trebušni krči prizadenejo predvsem fantke in dojene dojenčke. A pravila ni. S trebušnimi krči se spopadajo tako fantki kot punčke ter tako dojeni otroci kot tisti, ki so hranjeni z mlečno formulo.

Zakaj se pojavijo trebušni krči?

Po letih raziskovanj znanstveniki še vedno nimajo odgovora, zakaj se pojavljajo trebušni krči pri dojenčkih. Navajajo različne vzroke, eden najpogostejših je nezadostna razvitost dojenčkovega prebavnega sistema. Dojenčkom namreč primanjkuje encimov za prebavo nekaterih sestavin mleka.

Gibanje črevesja (peristaltika) je pri dojenčku pospešeno, kar bi prav tako lahko vplivalo na pojav krčev. Dojenček med hranjenjem lahko zaužije preveč zraka, ta pa nato v črevesju povzroča napihnjenost in pojavijo se krči. Možna je tudi alergija ali preobčutljivost dojenčka na določeno hrano ali laktozna intoleranca, kar bi pomenilo, da dojenčku primanjkuje encima laktaze, ki v črevesju skrbi za razgradnjo laktoze.

Trebušni krči nastanejo zaradi krčenja trebušnega gladkega mišičja, dojenček pa občuti krčevito bolečino v predelu trebuha.

Kako prepoznati znake?

Ko se pojavijo trebušni krči, dojenček postane nemiren, se napenja, stiska pesti, krči kolena pod trebuh, v obraz postane rdeč, neutolažljivo joka tudi po več ur skupaj. Običajno jok traja vsaj tri ure dnevno, najpogosteje pozno popoldan ali zgodaj zvečer.

Nekatere doječe mame se odločijo izogibati določenim živilom (kot so stročnice, sveže sadje in zelenjava, mleko in mlečni izdelki), a pozor – za izločitev posameznih živil iz prehrane se odločite samo v primeru, da opazite, da otroku ne odgovarjajo.

Če bi prenehali uživati vsa potencialno škodljiva živila, bi svojemu telesu odvzeli pomembne hranilne snovi, vitamine in minerale. Trebušne krče imajo tudi dojenčki, ki so hranjeni z mlečno formulo, zato dieta mame ni potrebna.

Program: Kako preprečiti težave v trebuščku

Da se ob dojenčkovih trebušnih krčih ne boste počutili popolnoma nemočne, vas vabim k vpisu v program Kako preprečiti težave v trebuščku (krči, napenjanje, slabo počutje, težave z odvajanjem). Gre za moj avtorski program, ki je nastal v sodelovanju z gospo Mojco Kurent, višjo medicinsko sestro, slovensko pionirko na področju masaže dojenčkov. Preko programa vas bom seznanila s posebnimi masažnimi prijemi in tehnikami, ki bodo vašemu dojenčku pomagali v boju proti raznoraznim težavam v trebuščku.

Skozi masažo se boste povezali z dojenčkom, mu nudili občutek varnosti, ljubeč dotik, toploto, božanje, telesni stik, kar so osnovne fiziološke potrebe vsakega dojenčka. Masaža bo nerazvitemu organizmu pomagala, da bo hitreje dozoreval. Opolnomočeni z znanjem boste svojemu otroku lahko nudili zdravilen dotik.

Izdelki v košarici0
V vaši košarici ni izdelkov.
0