Masaža dojenčka skozi oči logopedinje

Masaža dojenčka skozi oči logopedinje

13. julija 2023

Alenka Kučič, logopedinja z več kot 15-letnimi izkušnjami na področju razvoja zgodnje komunikacije dojenčkov in malčkov ter mamica triletnemu sinu in novorojenčici, o masaži dojenčka in njenih koristih razmišlja takole …

Opažam, da so mamice mnenja, da z dojenčkom do nekje tretjega meseca starosti “itak ne moreš nič kaj dosti početi, saj samo spi in je”. To še zdaleč ni res in masaža dojenčka je lep pokazatelj, da temu ni tako.

Navdušena sem nad odzivnostjo moje še ne dvomesečne deklice na moje dotike. Zdi se, da preko masaže obe spoznavava njeno telo, prav tako pa tudi ena drugo. Verjamem, da se bo posledično hitreje zavedala svoje telesne sheme. Lahko rečem, da se dojenčka nikoli ne bi toliko dotikala po celem telesu, če se ne bi udeležila tega programa.

To pa prinaša še veliko drugih pozitivnih “stranskih učinkov”. Otroku so dotiki prijetni in se s pomočjo njih uspešno pomiri. Pri nas se je izkazalo, da se ob globokem dotiku tudi najraje uspava, torej ji dotik res veliko pomeni. Morda ravno zato, ker ji toliko dotika tudi ponujam. Najbolj pa sem navdušena nad komunikacijo z dotikom, ki je neverjetno bogata.

V primerjavi s prvorojencem opažam, da imava drugačno navezanost. Z dotikom vzpostavim tisti prvi stik z dojenčico. Preko njega pa lahko hitreje vzpostavljam tudi elemente zgodnje komunikacije, kot sta očesni stik in nasmeh. Dojenčki “odgovarjajo” na dotik s celim telesom, zelo hitro pa se priključi tudi glasovno odzivanje.

Masažo dojenčkov priporočam vsem mamicam, ki si želijo vzpostaviti dobre temelje za zgodnjo komunikacijo, saj je dotik eden izmed prvih kanalov, po katerem lahko z dojenčkom uspešno komuniciramo. Prav tako je masaža pri nas lep element dnevnega rituala, ki popestri vsakdan.

Tečaji masaže dojenčka potekajo v manjših skupinah, kjer se vam certificirana inštruktorica Petra lahko kar najbolj posvetim, hkrati pa prejmete tudi največ informacij o koristnih učinkih masaže. Tečaj je zato idealen način za varno masažo dojenčka in kakovostno preživljanje skupnega časa.

Naslednje termine, ko se lahko tudi sami naučite masaže dojenčka, preverite na tej povezavi.

Izdelki v košarici0
V vaši košarici ni izdelkov.
0