Masaža dojenčka – zakaj bi jo morali izvajati tudi vi?

Masaža dojenčka – zakaj bi jo morali izvajati tudi vi?

28. avgusta 2021

Eno izmed najpomembnejših dejanj, ki ga lahko naredite za srečen razvoj svojega otroka, je vaš ljubeč dotik. Raziskave kažejo, da sta rutinski dotik in masaža starša ali ljubečega negovalca ključnega pomena za otrokovo rast, komunikacijo in učenje. Dotik je namreč naša prva povezava s starši.

Študije so pokazale, da lahko rutinski dotik in masaža izboljšata fiziološki, kognitivni, čustveni in socialni razvoj dojenčka. Rutinska masaža dojenčkov je celo pokazala, da izboljšuje duševni razvoj ter povečuje budnost in pozornost. Prve čustvene vezi vašega otroka so zgrajene iz fizičnega stika, ki služijo kot temelj za čustveni in intelektualni razvoj pozneje v življenju (Johnson, 2019). Nežen in ljubeč dotik lahko majhnim dojenčkom pomaga k boljšemu razvoju in prispeva k zmanjšanju tesnobe.

Raziskave so pokazale, da so nedonošenčki, ki so bili masirani, pridobili večjo težo, kot dojenčki, ki niso bili deležni masaže. V mnogih bolnišnicah in rojstnih centrih novorojenčke položijo na materine prsi ali trebuh, da se jim omogoči čim večji stik kože na kožo, kar povzroči, da se dojenček in mati lažje povežeta in navežeta en na drugega. Povečanje stika matere in otroka zmanjšuje jok. Tesna vez med staršem in dojenčkom pa daje dojenčkom večji občutek varnosti (Johnson, 2019).

Fizične in psihične koristi masaže dojenčka

Masaža dojenčkov se v mnogih kulturah izvaja že tisočletja, raziskave pa kažejo številne koristi. Prednosti redne masaže za dojenčka so lahko tako fizične kot psihične:

  • boljše razumevanje dojenčka,
  • zmanjšanje joka in pomiritev dojenčka,
  • pomoč pri prebavi in lajšanju kolik, vetra in zaprtja,
  • globlji in daljši spanec dojenčka,
  • lajšanje težav pri rasti zob,
  • pomoč pri razvoju dobrega mišičnega tonusa, gibalnega razvoja, koordinacije in prožnosti,
  • povečanje zavedanja in koordinacije telesa,
  • krepitev imunskega sistema,
  • izboljšanje teksture kože.

Ko je dojenček sproščen, se mu umirita dihanje in srčni utrip, kar privede do večje sprostitve v mišicah in boljše samoregulacije čustev oz. samopomiritve. Preko masaže lahko stimuliramo razvoj možganov dojenčka, saj krepimo njegov živčni sistem, prav tako pa se sprošča hormon oksitocin, ki ima pomembno vlogo pri vzpostavljanju navezanosti in občutkih zadovoljstva ter sreče.

Masaža dojenčka pozitivno vpliva tudi na starše

Masaža dojenčka ima prednosti tudi za njegove starše, saj pomiritev dojenčka vpliva tudi na tistega, ki nad njim izvaja masažo. Tako so starši bolj pomirjeni in sproščeni, s tem pa se krepi zaupanje staršev pri ravnanju z dojenčkom in občutek varnosti. Med masažo se okrepita verbalna in neverbalna komunikacija, vzpostavi se očesni stik. Z masažo se lahko pridobi večjo ozaveščenost o načinih fizične podpore dojenčka v prvih nekaj mesecih.

Priporočljivo se je učiti od nekoga, ki je usposobljen za masažo dojenčkov, le tako se lahko pridobi kar največ koristnih učinkov masaže. Obisk skupine za masažo dojenčkov je zato idealen način za varno masažo dojenčka in kakovostno preživljanje skupnega časa.

Eva Šilc, mag. psih.

Izdelki v košarici0
V vaši košarici ni izdelkov.
0